Begge turistinformasjonene er autoriserte som Turistkontor klasse 1. Turistinformasjonene i Sandnes og Stavanger fungerer som møtepunkt for tilreisende, informasjonssenter og salgskanal for både opplevelser og suvenirer.

På vei mot helårsturisme, med pangstart i april

2023 ble året der reiselivet endelig fikk seg et helt år uten smitteverntiltak etter flere år med restriksjoner – og gjestene er tilbake for fult. Det har blitt registrert en betydelig økning i antall gjester gjennom 2023, og det er tydelig at flere gjester velger å besøke regionen utenom sommerperioden. Hovedsesongen har utvidet seg, mens skuldersesongene har hatt en bemerkelsesverdig vekst. Det ble en pangstart i april i et år som ga knallgode resultater til Region Stavanger sine turistinformasjoner.

Ikoniske opplevelser skaper fortsatt mest interesse, men gjestene sprer seg utover regionen

I 2023 var det også de ikonene i regionen som ble mest etterspurt i turistinformasjonene: Preikestolen, Kjerag og Lysefjorden. Destinasjonsekspertene bistod gjestene med transport, ruteinformasjon, bestilling av billetter til buss, fjordcruise, rib-safari, samt guidede turer i både høy- og lavsesong. Imidlertid var 2023 også året der vi så en økning i bybaserte opplevelser. Dette inkluderte en betydelig økning i interessen for hop-on hop-off bussene, høy etterspørsel etter museene både i Sandnes og Stavanger, samt båtturer til byøyene.

Kvinne på vei ut fra turistkontoret i Sandnes med sykkelhjelm på hodet og kart i hendene, klar for en sykkeltur

Foto: Vinterfilm

Besøk i turistinformasjonene i 2023

En stor økning har også blitt registrert når det gjelder besøk i turistinformasjonene i 2023. Destinasjonsekspertene har betjent omtrent 80 000 gjester ved disken i turistinformasjonene i Stavanger og Sandnes, som er en rekord. Det utgjør en økning på 67 % sammenlignet med 2022 og overstiger også tallene fra 2019. I tillegg var det mange gjester som kom innom turistinformasjonene kun for å ta med seg informasjon. På de travleste dagene har antallet besøkende i turistinformasjonene vært opptil 2 500 gjester. På en typisk sommerdag lå antallet besøkende mellom 1 000 og 1 500 gjester.

Generelt utgjorde 7 markeder 85 % av gjestene i turistinformasjonene i 2023. Det største markedet var Tyskland, som stod for 34 % av det totale antall betjente gjester, etterfulgt av Storbritannia (18 %), Spania (9 %), Italia (7 %), Frankrike (6 %), Nederland (6 %) og USA (5 %). I Sandnes var majoriteten av gjestene norske, men Sandnes turistinformasjon opplevde en stor økning i antall gjester fra Storbritannia, Tyskland, Nederland og USA. Denne økningen må sees i sammenheng med økt cruisetrafikk til Sandnes i 2023, samt generell økning i besøk til regionen.  

Gjestene benyttet også digitale kanaler for å nå turistinformasjonene. Med samme antall telefonsamtaler (495) som i 2022 og en økning på 67 % i antall e-posthenvendelser (562) har våre destinasjonseksperter bistått rundt 1 000 gjester med å planlegge sine reiser til regionen.

statistikk

Salg i turistinformasjonene i 2023

Besøksrekorder i turistinformasjonene har også ført til salgsrekorder. I 2023 har salg i turistinformasjonene i Stavanger og Sandnes resultert i en felles omsetning på hele 8 928 220,60 kroner. Det tilsvarer en økning i omsetning på 48 % sammenlignet med 2022, og en økning på 11 % sammenlignet med 2019. Juni var den måneden med størst salg i turistinformasjonene. Blant de mest populære produktene som ble solgt, utmerket Fjord Cruise, RIB-safari, Hop-on Hop-off sightseeing, sightseeing per helikopter og bussen til Preikestolen seg. I tillegg til opplevelser ble også et utvalg av suvenirer, postkort og frimerker solgt.

Region Stavanger har hatt 18 salgsavtaler med medlemmer om salg av billetter i turistinformasjonene i Stavanger og Sandnes i 2023:

 • Rødne
 • Norled
 • Stavanger RIB
 • Fjord Events
 • Hop On AS
 • Citysightseeing Strömma
 • GoFjords
 • Fjord Line
 • Helitrans
 • Flor & Fjære
 • Nordic Paddling
 • Fjord Expedition
 • Ryfylketurer AS
 • Lysetur
 • Explore Lysefjorden
 • Lysefjorden Adventure
 • Norsk Oljemuseum
 • Bore Surf Senter

I tillegg til disse salgsavtalene har turistinformasjonene i Stavanger og Sandnes solgt suvenirer fra Tone Tandrevold, hatt utstilling av klær fra Helly Hansen og Norwegian Outlet og fått installert en bestillingsknapp for Stavanger Taxi.

Fire personer vifter med brosjyrer i været utenfor turistinformasjonen i Stavanger

Destinasjonseksperter klar til å ta i mot gjester! Foto: Region Stavanger

Praksis og arbeidstrening ved turistinformasjonene

Etter flere år der praksis og NAV-trening har vært på pause pga. pandemien og oppstart av drift på turistinformasjonene i 2022, har Region Stavanger igjen gjennomført praksis og arbeidstrening i 2023. 1 elev ble tatt imot for å gjennomføre sin praksis-periode ved turistinformasjonen i Stavanger, etterfulgt av en periode med arbeidstrening gjennom sommersesongen.

Produksjoner 2023

Edge of Norway Magasin og City & Regional Maps

I 2023 lanserte vi vår splitter nye Edge of Norway magasin. Våre City & Regional Maps ble også gitt den nye Edge of Norway profilen. For å styrke merkevaren Edge of Norway ble produksjonene designet i samarbeid med Fabel Media AS. Magasinet inneholder hele 80 sider, og ble produsert på fire språk: engelsk, norsk, tysk og spansk, med et samlet opplag på 100.000 eksemplarer. City & Regional Maps var kun tilgjengelig på engelsk, og hadde også et opplag på 100.000 eksemplarer.  

Magasinet og City & Regional Maps ble finansiert gjennom annonsesalg. 57 medlemmer valgte å annonsere i Edge of Norway-magasinet i 2023, mens 20 medlemmer valgte å annonsere på City & Regional Maps. Magasinet og City & Regional Maps ble distribuert via turistinformasjonene i Stavanger og Sandnes, samt gjort tilgjengelige på Fjord Line-skipene, Stavanger lufthavn, Sola, buss- og togstasjonen i Stavanger, Kvadrat og hos medlemsbedrifter.

Brukerundersøkelse Edge of Norway Magasin og City & Regional Maps

I høst 2023 gjennomførte Region Stavanger en dybdeundersøkelse blant gjester og medlemmer angående Edge of Norway magasinet og City & Regional Maps. Resultatene viste at magasinet og City & Regional Maps slo veldig godt an hos gjestene. Designet ble godt mottatt, og gjestene uttrykte generelt at det var enkelt å navigere både i magasinet og på kartene. Responsen fra gjestene indikerer en mulig positiv effekt av magasinet på deres oppholdstid i regionen, da flertallet svarte at de ble inspirert til å prøve nye aktiviteter etter å ha lest gjennom magasinet.

I tillegg antyder svarene at annonsering i magasinet bidrar positivt til at gjestene ville oppleve produktene som var annonsert for. Særlig halvsidesannonser (på en helside dedikert til annonser) viste seg å gi best synlighet i magasinet. Videre bidrar annonsene på City & Regional Maps positivt til gjestenes opplevelse i regionen. Her er det spesielt store annonser og annonser plassert over Stavanger-kartet som gir best synlighet.

Magasinet falt også i smak hos medlemmene våre. Det visuelle innholdet var av høy kvalitet, samtidig som magasinet fremstår som lettnavigert og innholdet som engasjerende. 40 % av medlemmene som har svart på undersøkelsen svarte at de bruker magasinet aktivt som verktøy i møte med gjester, og magasinet blir brukt til å gi forslag og for å vise hva regionen har å tilby. Det kom også frem at transportkapittelet kunne ha blitt forbedret.

Person holder to turistmagasin og et turistkart. Man ser kun hånden og produksjonene på bildet.

Produksjoner 2023. Foto: Region Stavanger

Storskjerm

Som tidligere år, ble storskjermene i turistinformasjonene i Stavanger og Sandnes anvendt til annonsering som del av markedspakkene. I løpet av 2023 benyttet 19 medlemmer seg av storskjermen som en annonsekanal, som resulterte i økt oppmerksomhet rundt de tilgjengelige opplevelsene i vår region gjennom året. Nytt av året var skjermen ved siden av kassene i turistinformasjonen i Stavanger. Denne skjermen ble installert i september, og har de siste tre månedene av året blitt brukt til å fremheve Edge of Norway merkevaren gjennom kampanjefilmen. I 2024 vil denne skjermen fungere som en ekstra annonseringskanal for medlemmene som velger å annonsere via storskjerm.