Verdien av besøkende turister i Rogaland 2023

Forbruket som våre tilreisende gjester har hatt estimeres til en verdiskapning på 3 936 622 000 kr. Dagsturister inkludert cruisegjester estimeres en verdiskapning på 4 684 382 000 kr. 

(Kilde: Innovasjon Norge
Beregning døgnforbuk per gjestedøgn på kommersiell overnatting).

Forbrukerkampanjer med ny merkevare 

Både by, land, hav, fjord, fjell og kyst dekkes inn med ikonene våre som de store trekkplastrene. Edge of Norway-merkevaren er vårt viktigste verktøy.

Region Stavanger utarbeidet, produserte og publiserte flere tematiserte forbrukerkampanjer. Vår viktige samarbeidspartner på idé, Fabel Media, har gitt oss konsepter som bygger på merkevaren vår, Edge of Norway. Vi tar nye sjumilssteg med dette som vårt verktøy (kompass) for å skape oppmerksomhet om regionen, med mål om konvertering for våre næringsaktører. Fremdeles er både by-, steds- og attraksjonsnavn viktig i å skape assosiasjonene. Konseptene er med å skape «ny» stoppeffekt, og vi har mål om at gjestene blir lengre i regionen, og reiser saktere.

«En hektisk vår og travel sommer løste teamet vårt på kommunikasjon, marked og salg B2C helt utmerket. Sommersesongen startet med et brak rett etter påske. Da måtte alle trø til. Vi ble dobbeltarbeidende ett par måneder, med både kampanjer og vertskapsrollen. Vanligvis er det fra etter 17. mai besøkende turister kommer», sier kommunikasjonssjef Gunhild Vevik.

Fokus på tematiserte historiefortellinger som peker videre til bookingmulighet for turisten som søker opplevelser har vært med å gi konvertering til våre næringsaktører, både på opplevelse, servering og overnatting. Tallene for 2023 viste en stor oppgang blant mange av opplevelsesaktørene (innen mat, kultur og natur). Flere av overnattingstedene hadde veldig godt belegg også. Konsepter som reiseruteforslag med ikoniske attraksjoner, og skjulte perler gir merverdi både for gjestene og lokale næringsaktører.

Kampanjeåret overfor det nasjonale markedet hadde sesongbaserte kampanjer, hovedkampanje med «Lyden av Edge of Norway™» og «På kanten av Norge». Vi har også Always On som kjøres gjennom hele året, da brutt ned på øyeblikksopplevelser fra følgere og push på det vi ser trender. En stor del av arbeidet er Always On sammen med de store sesongkampanjene. I tillegg hatt tematiserte kampanjer og e-kampanjer som DMer.

Internasjonale kampanjer ble kjørt i samarbeid med våre viktige partnere Fjord Norge AS, Innovasjon Norge Reiseliv (Visit Norway), Lufthansa og KLM. Markedet vårt er nærmarkedet, Norden og resten av Europa. For å kunne treffe riktig har vi valgt å definere markedsmidlene og innsatsen inn mot spesifikke områder i de markedene vi er inne i; Tyskland, Storbritannia, Spania, Nederland, Frankrike, samt Danmark og Sverige.

Langsiktig satsing i våre hovedmarkeder ser vi gir suksess. Region Stavanger har gjennom mange år hatt søkelys på Tyskland som marked, og med bakgrunn i samarbeidet med Lufthansa fra 2023, lå det et godt grunnlag for 2023. Videre har vi vært inne i det nederlandske markedet i mange år, og med stort søkelys på både de som reiser med fly, men også de som kjører til Norge og skal på bilferie. KLM og Fjord Line er veldig viktige drivere for oss i dette. Fjord Line sine anløpshavner for oss er både Kristiansand og Stavanger. Tilbakemeldinger fra våre næringsmedlemmer, blant annet langs Nordsjøvegen og i regionen ellers sier at mange av gjestene benytter ferjetilbudet. Turistene har benyttet overnattingstilbud, matopplevelser, besøkt attraksjoner og gjort aktiviteter som vandring, sykling og spa.

Hovedkampanjen sommer Lyden av sommer

Trehytte i fjellområde med trær rundt
Foto: Fabel Media

Gjennom vår nasjonale kampanje ønsket vi å introdusere Edge of Norway som en fremtredende merkevare og destinasjon for hele Norge. Vi produserte 6 hovedvideoer i samarbeid med Fabel Media, som hver fokuserte på de fire kompasshjørnene i Edge of Norway: Push, Step Back, Explore, Enjoy. I tillegg opprettet vi en hovedkampanjeside med fem tilhørende artikler, hvor hver artikkel fokuserte på et av hjørnene, samt en artikkel som kombinerte ulike aspekter av destinasjonen som vi kalte Crazy Combo. Kampanjen ble kjørt gjennom annonsering på Meta fra 21. juli til 6. august, med segmentering basert på innholdet i videoene og de ulike hjørnene i Edge of Norway.

Resultatene av kampanjen, kalt "Lyden av Sommer", var betydelige med 765 428 visninger og 6 020 lenkeklikk. Dette bidro til å øke oppmerksomheten rundt Edge of Norway og engasjere et bredt publikum over hele landet.

Gjennomsnittlig holdt lesere seg på kampanjeartikkelen i 25 sekunder og utførte totalt 83 577 hendelser hendelser (klikk, scroll, book). De 5 tilleggsartiklene fikk totalt 10 276 besøkende som utførte 34 524 hendelser. Av dem gjorde artikkelen «Dykk ned i en følelse av indre ro» det best.

Illustrasjon artikler web med bilde, tittel og ingress

Nasjonal høstkampanje – Aktører lyden av Edge of Norway

illustrasjon kampanjeside web

Gjennom vår nasjonale høstkampanje, som kjørte i perioden 12. september til 9. oktober, ønsket vi å fremheve Edge of Norway som en helårsdestinasjon og forsterke merkevaren Edge of Norway for et publikum over hele landet, ekskludert Rogaland. Med 39 videoannonser, 13 videoer i 3 format hver, hvor hver video er representert av en medlemsbedrift, fokuserte vi på å øke synligheten til våre aktører og invitere seerne til å utforske vår unike destinasjon gjennom landingssiden Lyden av Edge of Norway. Kampanjen oppnådde imponerende resultater med 448 912 visninger og 10 319 lenkeklikk.

I tillegg gjennomførte vi en betalt kampanje for å øke engasjementet på organiske Facebook innlegg samtidig. Disse innleggene inkluderte de 13 videoene og ble publisert på Facebook. Denne tilleggsinnsatsen resulterte i 215 419 engasjement og 366 803 visninger, og bidro til å styrke vår tilstedeværelse og engasjement på plattformen.

Internasjonal høstkampanje Lyden av Edge of Norway

illustrasjon kampanjeside web

Vår internasjonale kampanje rettet seg mot Belgia, Tyskland, Danmark, Spania, Frankrike, Storbritannia, Nederland og Sverige, med fokus på å bygge merkevarebevissthet og fremheve Edge of Norway som en helårsdestinasjon. Med 13 videoer, inkludert Edge of Norway-innhold og videoer fra 13 aktører, segmenterte vi basert på interesser som ble avdekket gjennom videoinnholdet. Kampanjen løp fra 8. september til 9. oktober og oppnådde imponerende resultater med 962 474 visninger og 81 171 lenkeklikk, med en svært lav CPC på 0,28 kr og en CTR på 8,78 %.

Nasjonal Jærruta kampanje FB/IG - Utforsk kanten av Norge på to hjul

illustrasjon kampanjeside web

Gjennom vår nasjonale kampanje på Facebook og Instagram, 'Utforsk kanten av Norge på to hjul', ønsket vi å fremme Jærruta, Nasjonal turistveg Jæren, Jærstrendene, Bryne og Jæren som destinasjon. Fabel Media produserte en video i tre lengder og i tre formater for å passe inn i forskjellige digitale kanalene. Videoene ble distribuert både organisk og som betalte annonser på Meta-plattformen. Kampanjeperioden strakte seg fra 8. juni til 22. juli. Målgruppen var nasjonal og de som var interessert i innholdet i videoen. Hovedmålet var å oppnå størst mulig rekkevidde og seertall for å øke merkevarekjennskap om Jærruta og Kanten av Norge, i tillegg til å generere generell bevissthet om Jæren og Bryne.

Kampanjen oppnådde imponerende resultater med 745 202 visninger og en rekkevidde på 356 211.

Gjennomsnittlig holdt lesere seg på kampanjeartikkelen i 45 sekunder og utførte totalt 3 619 hendelser (klikk, scroll, book).

Klar for en tur til månen?

illustrasjon kampanjeside web

Vi satte i gang en nasjonal kampanje for å fremme Magma UNESCO Global Geopark som en spennende reisedestinasjon. Videoen, produsert av Tjomlid Media i samarbeid med Magma UNESCO Global Geopark, Småbyen Flekkefjord og Region Stavanger, tok for seg det fascinerende fenomenet at steinarten anortositt, som finnes på månen, også kan oppleves i Magma Geopark. Vi brukte en astronaut-skuespiller for å understreke dette budskapet. Kampanjen ble kjørt på Meta-plattformen med både organiske innlegg og betalte annonser. Totalt ble det publisert tre annonser med mål om å nå ut til et nasjonalt publikum. Vi oppnådde imponerende resultater med 649 470 visninger og en rekkevidde på 323 297.

Gjennomsnittlig holdt lesere seg på kampanjeartikkelen i 41 sekunder og utførte totalt 2 825 hendelser (klikk, scroll, book).

Visit Sandnes-kampanjen 2023

Visit Sandnes-kampanjen 2023 var satt sammen av tre hovedkampanjer: Sommerkampanjen, Evy og altid-kampanjen, og høst og vinter - film- og fotokonkurranse-kampanjen.

Visit Sandnes sommerkampanje 2023

illustrasjon webside kampanje

Gjennom vår sommerkampanje i Sandnes 2023, produserte vi tre videoer i samarbeid med Vinterfilm. Disse inkluderte en sykkeltur med fokus på attraksjoner rundt Bersagel med base på Kronen Gaard Hotell, en sykkeltur fra Sandnes sentrum gjennom Sandvedparken, og en familietur i fjellene med overnatting på STF sitt hyttekompleks Skåpet. Målet med kampanjen var å øke synligheten av Sandnes som feriedestinasjon og øke trafikken til visitsandnes.com, samt å fremme den nylanserte merkevaren Visit Sandnes. Kampanjen var rettet mot familier, og oppnådde 428 924 visninger og 4 090 lenkeklikk, med en CPC på 6,11 kr og en CTR på 1,59 %.

Visit Sandnes høst og vinterkonkurranse

illustrasjon webside kampanje

illustrasjon med premier for en fotokonkurranse

Gjennom kampanjen Visit Sandnes høst- og vinterfoto- og videokonkurranse inviterte vi både lokalbefolkningen og besøkende til å utforske og dele skjønnheten i Sandnes. Målet var å styrke Visit Sandnes-merket, øke synligheten og skape stolthet i destinasjonen, i tillegg å øke brukergenerert innhold som egner seg til bruk på sosiale medier. Kampanjen oppnådde gode resultater med imponerende 170 delte bilder og videoer, 47 839 visninger og 436 lenkeklikk, og vi ser frem til å fortsette å inspirere gjennom våre kommende initiativer.

Ut i Sandnes Evy og alltid-artikler

skjermdump artikkel med bilde og tittel

Sammen med Sandnes kommune, via kampanjen Visit Sandnes satte vi i gang en kampanje for å skape oppmerksomhet rundt den populære TV-serien 'Evy og alltid', som ble delvis filmet i og handlet om Sandnes. Målet med kampanjen var å fremme Sandnes som en attraktiv destinasjon. Vi utarbeidet to artikler som beskrev turer fra sted til sted, med fokus på filmlokasjonene fra serien. Én artikkel ble dedikert til Sandnes og omegn, mens den andre omhandlet regionen generelt. Disse artiklene ble delt både organisk og gjennom betalte annonser. Vi utformet også seks annonser med bilder fra serien for å ytterligere promotere kampanjen. Resultatene talte for seg selv, med imponerende 847 156 visninger og en rekkevidde på 251 522.

Kampanjer med samarbeidspartnere

skjermdump av vårkampanje på fjordnorway

Vi har vært med på en rekke kampanjer i samarbeid med eksterne partnere for å øke synligheten til regionen som et attraktivt reisemål. Samarbeidet inkluderte CityZapper i Nederland, i samarbeid med KLM, for å øke synligheten i Nederland. Videre samarbeidet vi med Fjord Norway for vinterkampanjen, høstkampanjen og Springfulness-kampanjen. Visit Norway produserte også en kampanjevideo om hjembyen til Erling Braut Haaland, Bryne, kalt Haaland-land. Resultatet av disse samarbeidene var en markant økning i synligheten for Stavanger-regionen som et attraktivt reisemål.