Destinasjoner som oppfattes som bærekraftige vil ha et fortrinn, men folk er også blitt mer bevisste på reell bærekraft kontra grønnvasking. Klimaendringene bidrar til at folk velger kjøligere reisemål – noe som Norge uten tvil leverer på.

Internasjonale markeds- og salgsaktiviteter

Region Stavanger er aktivt ute i de utvalgte internasjonale markedene i tett samarbeid med Fjord Norge og Innovasjon Norge. I 2023 var pandemien historie og alt av fysiske møter og aktiviteter foregikk som planlagt, mens digitale workshops og Teams-møter fortsatt er aktuelle og fungerer som egne møtearenaer. Det merkes godt at den personlige kontakten med turoperatører er ekstra viktig, og at folk setter stor pris på å kunne møtes direkte.

“Both buyers and suppliers need to meet personally at least once a year, in order to find or promote new products, new business opportunities and keep the increasing trend of tourism between Spain and Norway”, Eugenia Fierros, Head of Leisure B2B Spain/VisitNorway

Salgsmøter – viktig inspirasjon og informasjon om nye turer

Under salgsmøtene får agentene presentert hovedattraksjonene i regionen, populære aktiviteter, kulturelle og kulinariske høydepunkter samt nye og unike overnattingstilbud. Vi har stort fokus på HUB-stay og kommersielle aktiviteter i naturen, for eksempel kajakk, sykkel, surfing, guidede vandreturer og fjordcruise. Mangfoldet blant våre næringsmedlemmer gir god dekning i regionen, og er med på å sørge for at gjestene har lengre opphold.

NTW 2023

Vår stand er klar for innrykk på NTW 2023

Her oppsummeres noen av de viktigste aktivitetene og resultatene fra 2023:

Vakantiebeurs, Utrecht 11.1. - 15.1.23

Region Stavanger deltok under Fjord Norge, sammen med Visit Hardangerfjord, Visit Sognefjord og Fjord X fra Sogndal på en ny norsk fellesstand arrangert av Innovasjon Norge.

Nord-Europa, digital workshop 8.2. - 9.2. 2023

Nordic Marketing i Tyskland arrangerte for tredje år en digital workshop med selgere fra Skandinavia og kjøpere fra DACH & BeNeLux. Workshopen gjennomførtes over to dager og ca. 250 deltok totalt.

Salgstur til København og Århus 22.2. - 24.2.23

En felles salgstur med Rødne Fjord Cruise for besøk hos operatører i København og Århus.

Nordic Tourism Collective

I 2022 inngikk Fjord Norge et samarbeid/medlemskap med Nordic Tourism Collective/ETOA. Region Stavanger er en av regionene i samarbeidet, og 21. februar 2023 ble det arrangert en workshop i København hvor Region Stavanger deltok.

ITB, Berlin 7.3. - 9.3.

Verdens største reiselivsmesse. Region Stavanger deltok på en felles skandinavisk stand med utstillere fra Danmark, Finland, Sverige og Norge.

A Taste of Norway at Sea 16.3. - 17.3.

Innovasjon Norge inviterte til workshop om bord på Holland Norway Lines hvor Region Stavanger deltok.

Norwegian Travel Workshop 2023

På Norges største reiselivsmesse med over 300 utenlandske kunder deltok Region Stavanger og flere medlemmer.

Nordic Workshop, Frankfurt 19.9 - 20.9

Nordic Workshop er en årlig travel trade workshop i Tyskland. Region Stavanger deltok med Visit Norway i samarbeid med Visit Denmark, Visit Finland, Visit Iceland, Visit Sweden og Visit Greenland.

Bærekraftsfokus på Fjord Line-konferanse med Forum Anders Reisen

Med mer enn 120 turoperatører som medlemmer, er Forum Anders Reisen en ledende organisasjon for bærekraftig reiseliv i Tyskland. Aktørene som knytter seg til dem må oppfylle en rekke krav. I september ble det arrangert en visningstur for 9 av disse turoperatørene, et samarbeid mellom Innovasjon Norge i Tyskland, Fjord Norge, Fjord Line og Color Line. I forbindelse med visningsturen ble det arrangert en mini-konferanse og workshop om bord på Fjord Line mellom Stavanger og Bergen den 26. september. Region Stavanger deltok.

Norwegian Road Show i Spania, Bilbao, Barcelona og Madrid 16.10 - 19.10

Region Stavanger deltok på det årlige salgsarrangementet i regi av Visit Norway Spania.

Riksja Reizen på jakt etter bærekraftige opplevelser

Riksja Reizen på jakt etter bærekraftige opplevelser

FAM-trips og visningsturer

Kulturelle og kulinariske opplevelser viktig for helårsturisme

Målet med visningsturer er å øke kjennskapen for alle mulighetene som ligger i regionen vår. Kulturelle og kulinariske opplevelser er tilgjengelige hele året, og det er ønskelig med flere reisende i skulderdager og utenfor sesong. Det er viktig å trekke frem at regionen er lett tilgjengelig hele året.

«Spre trafikk og utvide sesongen, samt gi operatørene flere grunner til å legge flere av de mer ukjente stedene og perlene inn i sine reiseruter, er viktige og prioriterte oppgaver for oss i internasjonal bransjebearbeidelse», salgsdirektør Marianne Johnsen i Fjord Norge.

For mange av agentene som besøker vår region i forbindelse med en FAM-trip er turen første reise til Stavanger-regionen eller til og med Norge. Det er utrolig viktig at de som lager og selger turer kjenner produktene og programmene godt selv. Det en har opplevd selv, selger man mye lettere. Det er bra for oss å kunne være sammen med agentene over lengre tid for å få peke ut og fortelle om flere attraksjoner, aktiviteter og tilbud fra medlemmene. Samtlige lar seg imponere over landskapet, vertskapet og alt de får se og smake. Særlig kombinasjonen av natur og bylivet blir trukket frem som spennende, og det er alltid kjekt å lese tilbakemeldingene etterpå.

“This trip showed us a different way of traveling through Norway and offers a great combination of nature and cities. We are happy that we were able to test and experience so many activities for both couples and families, which we will use in our sales and marketing activities. Norway is one of our main focused destinations, so we will do a lot of new marketing activities for it. During the trip we shared already our experiences through Instagram stories and we achieved a lot of positive reactions”, Sabine Vroemen, campaign & content marketing ved Riksja Reizen.

Her oppsummeres noen av de viktigste FAM-trips fra 2023:

Autumn adventures in Fjord Norway

4. og 5. september var Region Stavanger vertskap for en FAM-trip for internasjonale turoperatører som ble gjennomført i samarbeid med Innovasjon Norge, Fjord Norge, Reisemål Ryfylke og Haugesund & Haugalandet. De syv deltakerne jobber for både store og små reiseaktører som tilbyr turer til Norge. Noen hadde vært i Norge tidligere, for noen var dette aller første gang. Selskapene som var representert var Amatera (Frankrike), Die Reisefamilie (Tyskland), E-Week di Easyweeks (Italia), VOS-Vision of Scandinavia (Danmark), DER Touristik Suisse AG/Kontiki Reisen (Sveits), Norske Noorwegen Reizen (Nederland) og Terra Nova AS (Norge). Deltakerne var svært fornøyde med det de fikk se, smake og oppleve og gav gode tilbakemeldinger både underveis og etterpå.

KLM Incoming project - Riksja Reizen på jakt etter bærekraftige opplevelser

15. til 17. september var Region Stavanger vertskap for en FAM-trip for fire agenter fra markeds- og salgsavdelingen hos den nederlandske turoperatøren Riksja Reizen, koordinert av Fjord Norge. FAM-tripen som begynte i Ålesund og sluttet i Stavanger var et resultat av det tre-årige KLM Incoming-prosjektet, hvor Region Stavanger i samarbeid med Visit Bergen, Visit Sognefjorden, Destinasjon Ålesund & Sunnmøre, Fjord Norge samt Avinor, jobber for å løfte og utvikle reiser høst, vinter og vår inn til Vestlandet med KLM.

Målet deres var å besøke steder de allerede har som en del av sine programmer og utvikle nye, samt lage innhold til markedsføringen deres. De hadde konkrete ønsker om hvor de ville bo, og hva de ville teste ut av opplevelser og transport – alt med stort fokus på bærekraftige løsninger. Riksja Reizen ønsker å trekke frem Norge som en bærekraftig destinasjon i nærheten av Nederland og forventer å selge turer til minst 1 350 pax til Norge i 2024.

Opplev din region i strålende sol

Opplev din region i strålende sol.

Aktive bransjetreff – Opplev din region

Kunnskap og salg går hånd i hånd

I 2023 relanserte Region Stavanger et nytt konsept for bransjetreff med fokus på aktiviteter: Opplev din region. Prosjektet ble allerede startet i 1996 under navnet Kjenn din egen by av Destinasjon Stavanger. Opplegget var først og fremst rettet mot resepsjonister som skulle bli bedre kjent med aktivitetstilbudet i Stavanger før sommersesongen. Gjennom årene ble kurset utvidet til å omfatte hele regionen og navnet ble endret til Kjenn din region. I 2019 valgte vi å slå sammen dette med selgersamlingene til Selg din region – som nå ble til Opplev din region.

Opplevelser er selve utgangspunktet for et opphold, uavhengig av om dette skjer i forbindelse med MICE-reiser eller ferie og fritid, om det er sammen med en gruppe eller individuelt. For alle som selger regionen er det et stort pluss å ha prøvd aktivitetene selv – slik er det jo mye lettere å overbevise andre om å legge sitt opphold til vår region og til å bli her lenge. Og ikke minst skaper det å ha vært på tur sammen enda større personlige relasjoner og styrker samholdet i bransjen. Programmet legges til plasser der nye medlemmer vil vise frem sitt tilbud, og «gamle» medlemmer presenterer noe nytt.

I 2023 ble det arrangert tre samlinger: