Vi er stolte av å presentere Region Stavangers ambassadører for 2016

Siri Ommedal og Odd Skjærseth - Nordsjørittet

Siri Ommedal og Odd Skjærseth fra Nordsjørittet har gjennom sitt brennende engasjement for idretten løftet arrangementet til å bli Norges nest største innen sin idrett. Arrangementet er for både elite og mosjonister, og ambassadørene har jobbet hardt for å inkludere alle, gjennom tiltak som kortere løype, egen gruppe uten tidtaking samt flere andre tiltak for å fortsette den gode utviklingen. Ambassadørene har vist innovasjon og nytenkning ved å koble sammen idretts- og helseforskning gjennom Needed study, en forskningsstudie om helseaspektet ved et langdistanseløp, der selve løpet var forskningslaboratoriet over to år. Arrangementet har utviklet seg til å bli en viktig samfunnsaktør og bidrar gjennom Redningsaksjonen og en viktig verdiskapning tilsvarende 11 årsverk i endagssykkelløpet. Den ene ambassadøren har bidratt gjennom styreverv i en årrekke helt fra starten, den andre gjennom sin stilling som daglig leder. På hver sin måte har de jobbet for at arrangementet skal bli en spydspiss i regionen med det høyeste antallet deltakere av de årlige store arrangementene i regionen. De har klart å gjøre arrangementet til et prestisjefylt arrangement og en styrkeprøve med stort potensial for vekst og internasjonal deltakelse.

Olav Thorsen og Svein Kjosavik - Rogaland legeforening, Nordisk kongress i allmennmedisin, 2021

Olav Thorsen og Svein Kjosavik har med sitt brennende engasjement og store visjoner løftet hele fagmiljøet til nye høyder. De har vist regionens store samarbeidsevne og vist kløkt og proaktivitet for å få denne prestisjetunge fagkonferansen til Stavanger-regionen. Den ene av disse to ambassadørene er tilknyttet Stavanger universitetssjukehus, Rogaland legeforening og Forskningens hus, og i tillegg til å være spesialist i allmennmedisin, spesialistveileder, fastlege og overlege i Stavanger kommune, har han disputert for doktorgraden ved Institutt for global helse og sosialmedisin ved Universitetet i Bergen. I 2013 mottok han Løvetannprisen for sin store innsats for å styrke faget allmennmedisin - og alt dette i tillegg til å jobbe for å få denne konferansen til Stavanger-regionen. Den andre ambassadøren er tilknyttet Helse Vest, har doktorgrad fra UiB, er postdoktor ved Stavanger Universitetssykehus og Forskningshus, allmennlege, regional prosjektleder for legemiddelsikkerhet og leder nå oppbyggingen av en forskningsgruppe for tidlig kreftdiagnostikk i Stavanger, for å nevne noe.

Merete Vadla Madland - Universitetet i Stavanger / Nasjonalt IOR-senter i Norge, The European Symposium on Improved Oil Recovery 2017

I 2017 vil professor Vadla Madland organisere "The 19th European Symposium on Improved Oil Recovery" i regi av den europeiske organisasjonen: European Association of Geoscientists and Engineers, i samarbeid med National IOR Center og Norges Petroleumsforskerskole, med opptil 450 deltakere. Konferansen har tidligere vært arrangert i Haag, Paris, Cambridge og St. Petersburg, og nå altså ved Universitetet i Stavanger! Ambassadøren er tilknyttet Universitetet i Stavanger og Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved Institutt for petroleumsteknologi. Ambassadøren har en doktorgrad på temaet vannsvekkelse i kalksteinsreservoarer. Hun leder Nasjonalt senter for økt oljeutvinning, der Universitetet i Stavanger, IRIS og Institutt for energiteknikk (IFE) utgjør kjernen i senteret. Senteret går under navnet The National IOR Centre of Norway. Senteret bidrar med innsikt og forskningsresultater for å øke utvinningsgraden av petroleumsressurser fra modne og nye felt på norsk sokkel og ble etablert i 2013 av Olje- og energidepartementet med Universitetet i Stavanger som vertsinstitusjon. Hun har veiledet over 150 bachelor-, master- og doktorgradsstudenter, er forfatter av mer enn 100 vitenskapelige publikasjoner innen sitt fagfelt og har også vært invitert som foredragsholder på flere konferanser/symposier. Professor Merete Vadla Madland, Universitetet i Stavanger/Nasjonalt IOR-senter.

Tor Helge Hetland og Knut B. Carlsen - Stavanger Sandnes Skøyteklubb, ISU World Cup Speed Skating 2016

Disse to ambassadørene har med sitt lidenskapelige engasjement gjennom mange år bidratt til å få Sørmarka Arena på plass og har siden jobbet med visjonen om å få World Cup på skøyter til Stavanger-regionen. De bidro også sterkt til at mesterskapet ble en suksess og satte sammen med Folkehallene arenaen på kartet som en av Europas raskeste lavlandsskøytebaner. Arrangementet ble en slik suksess at to nye mesterskap er lagt til regionen nå i 2017, og mesterskapet ble hyllet i alle medier og kanaler. Ambassadørene representerer i sannhet begrepet ildsjeler og har lagt ned et betydelig antall frivillige timer for idretten sin, i tillegg til en full yrkeskarriere. En av ambassadørene har til og med vunnet prisen Årets brannmann for sitt arbeid med å få Sørmarka Arena på plass. Gjennom flere år har han hatt styreverv for sitt særforbund her i kretsen og engasjert seg for idrettens vilkår og utvikling (Tor Helge Hetland). Knut B. Carlsen har tilsvarende vunnet kretsens idrettspris og hatt en sentral rolle under arrangementet. Han har vært både leder av klubben og sin særkrets og regnes som en meget solid ressursperson av Norges Skøyteforbund.

Leif Johan Sevland - Offshore Northern Seas, ONS-messen

Han er leder for ONS, og har sammen med ONS-teamet bygget opp konferansedelen av ONS til å bli et imponerende "summit" av faglige foredrag og presentasjoner, med et imponerende innhold med et tungt navn og aktuelle temaer som spenner mye bredere enn bare olje- og gassindustrien. ONS-konferansen bidrar til at kongelige, statsoverhoder og internasjonale konsernledere besøker Stavanger-regionen, og befester Stavangers rolle som en av verdens mest sentrale energibyer. Ambassadøren har viet store deler av sitt liv til Stavanger! Vedkommende startet i "eventbransjen" som daglig leder for Forus Travbane. Senere har han vært med på å ta initiativ til mye, blant annet World Energy Cities Partnership, der Stavanger er medlem. Her satt han som president i hele 7 år. Han var en drivende kraft bak byggingen av blant annet Norsk Oljemuseum og Stavanger konserthus, og spilte en nøkkelrolle da Stavanger ble europeisk kulturhovedstad.

Karl Gjedrem - Norges Korforbund Rogaland, Nasjonal korfestival 2018

Arrangementer som dette er viktige for å synliggjøre det fantastiske kulturlivet som finnes her i regionen, og Norges Korforbund Rogaland og dets leder har bidratt til å styrke Stavangers posisjon som kulturhovedstad. Mellom 1500 og 2000 besøkende kom hit i 2018 for å fylle byens gater og smug med korsang og musikk. Ambassadøren har vært leder for Norges Korforbund Rogaland og er nå også aktiv i Norges Korforbund sentralt. Ambassadøren er politisk aktiv og svært engasjert. Han er musikalsk og spesielt glad i korsang. Som forbundsleder i Rogaland benyttet han anledningen til å få landets største arrangement og folkefest i sin sjanger til Stavanger-regionen.

Jan Olav Johannessen - Stavanger Universitetssjukehus, Schizofrenidagene

For å ha bygget opp Schizofrenidagene til å bli et internasjonalt og unikt arrangement. Schizofrenidagene har hatt mer enn 80 000 deltakere på konferansen siden oppstarten, og over 5000 foredragsholdere har delt sin kunnskap. Vi i Region Stavanger har ikke mindre enn 3 (!) prosjekter på gang med ham om internasjonale verdenskongresser. Ambassadøren er forfatter og medforfatter av utallige vitenskapelige artikler og fagbøker gjennom de siste 30 årene. Han er overlege ved psykiatrisk avdeling ved Stavanger universitetssjukehus og professor i psykiatri ved Institutt for helsevitenskap ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Stavanger. Han har i flere år vært en forkjemper for medisinstudiet i Stavanger. Han har mottatt forskningspris fra Helse Stavanger for en stor innsats for å fremme forskning innen psykisk helse, blant annet på psykose hvor han har utviklet nye konsepter for å oppdage og behandle dette i en tidlig fase, noe han har høstet stor internasjonal anerkjennelse for.

Professor Elaine Munthe - Universitetet i Stavanger, The International Congress for School Effectiveness and Improvement, 2019

Elaine Munthe har sammen med sine kolleger og Region Stavanger utarbeidet en verdenskongress som er bekreftet til Universitetet i Stavanger. Hun og hennes team var sammen med sine kolleger i Canada, og presenterte sitt konsept og vant! Konferansen har opptil 700 delegater og arrangeres av prestisjetunge universiteter på området. Elaine Munthe er tilknyttet Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Stavanger, der hun er professor i pedagogikk og dekan. Hun har vært programstyremedlem i forskningsprogrammet PraksisFoU og (2006-2010) programmet Praksisrettet utdanningsforskning (PRAKUT, 2010-2014) i Norges forskningsråd, og var inntil nyttår programleder for Forskning og innovasjon i utdanningsforskning (FINNUT). Hun har en doktorgrad i pedagogikk fra Universitetet i Oslo. Hun har bakgrunn fra Senter for atferdsforskning, og fra 2007-2010 var hun ansatt og instituttleder ved Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk. Hun har forskningserfaring fra norske og utenlandske institusjoner og har bodd mange år i USA, Curacao, Pakistan og Laos. Hun er forfatter og medforfatter av flere vitenskapelige artikler og bøker innen sitt fagfelt.

Olav Røysland - Norsvin Rogaland, Den europeiske konferansen for svineprodusenter 2017

Olav Røysland, fra Voll i Klepp kommune, er Norges representant i The European Pig Producers Association. Arrangøren av den europeiske svineprodusentkongressen samler ledende fagfolk fra hele Europa i Stavanger-regionen. I landbrukseuropa er dyrehelse og dyrevelferd under press, og man sier gjerne "Look to Norway", hvor vi har svært lite bruk av antibiotika, og et vellykket fokus på dyrevelferd hos både forbrukere og politikere. Kongressen samler rundt 400 deltakere og har tidligere blitt arrangert i blant annet Dublin, Brugge og Parma. Takket være Olav Røysland kommer denne viktige landbrukskonferansen til Norge for første gang! Olav Røysland er på mange måter en typisk jærbu, driftig og nyskapende, med engasjement for verdiskaping og utvikling. Han er initiativtaker til flere arrangementer, blant annet Agrovision, som er en enorm landbruksmesse på over 20 000 m2. Han er aktiv innen både landbruk og energisektoren og står bak Jæren Biogass, som leverer energi til Klepp kommune. Han har mange styreverv, både nasjonalt og internasjonalt, og er en sann ambassadør for Jæren og Stavanger-regionen.

Odd Langhelle - Axelar, Blink-festivalen

Odd Langhelle har et enormt engasjement og lang arrangementserfaring. Han fokuserer på å være en tilrettelegger og skape best mulig rammer rundt et arrangement slik at utøverne kan gjøre det de er best på. Han har bygget opp en betydelig internasjonal folkefest på ski, som inkluderer Norges beste profiler med et trettitalls medaljevinnere fra forrige VM. Han er en engasjert Sandnes-mann med mange jern i ilden. Ambassadøren har bidratt til at skifestivalen har utviklet seg til dagens populære møteplass av internasjonal klasse, en folkefest som samler over 50 000 mennesker i Sandnes. Med utviklingen av et eget langrenn i 2016, også åpent for amatører, ga han skifestivalen en ny dimensjon og ble en stor suksess. I fjor fornyet ambassadøren en sjuårig avtale med NRK, og i 2015 var inntoget i Sandnes Norges mest sette TV-innslag. I 2016 vant arrangementet Norges Skiforbunds pris for beste skiarrangement - ironisk nok helt uten snø! Arrangementet heter naturligvis Blink Skifestival.