Energieffektivitet 

Norge har et nesten utelukkende fornybarbasert elektrisitetssystem, der fornybare ressurser står for 98 % av produksjonen i 2020, hvorav vannkraft er den dominerende kilden med 92 %. Norge bygger for tiden verdens største flytende havvindpark (Hywind Tampen), basert på Equinors flytende vindteknologi, med en installert totalkapasitet på 88 megawatt (MW). I tillegg til dette prosjektet er det hittil tildelt to områder for utbygging av vindkraft til havs. Kilde: IEA.org 

Opprydding av strender og kyster

Stavanger-regionen er kjent for sin enorme kystlinje og sine øyer. Vær en del av løsningen med sosiale aktiviteter som kompenserer for miljøavtrykkene. Et godt initiativ kan være en organisert opprydding på de langstrakte, uberørte strendene eller i mer urbane områder i og rundt byene, der det er mange steder å bidra til en renere strandlinje.

Person går langs stranden

© Anita Hamremoen

Tistelplukking på Klostergarden

Hjelp til med å redusere uønsket ugress på den lokale gården Klostergarden for å bidra til å forbedre den lokale floraen og faunaen.

Hotelltiltak 

Hotellene har iverksatt grønne tiltak. Et av dem er bruken av mindre tallerkener til buffétmåltidene, noe som bidrar til mindre matsvinn.

Sola Strand Hotel

© Sola Strand Hotel

Restriksjoner for bruk av plast

Sugerør og kopper av plast er forbudt å markedsføre ved lov i Norge, og i mange tilfeller er det påbudt å bruke gjenbruksutstyr.

Flor & Fjære

Verdens nordligste tropiske palmeøy er et ikonisk sted som virkelig er verdt et besøk. Restauranten har et stort drivhus som drives av solcellepaneler på taket, og serverer bærekraftig mat produsert på stedet.

Solcellepanel på toppen av drivhus

© Flor & Fjære

Grønn transport

Fjord Lines ferjer mellom Stavanger-regionen og Bergen har gått over til LNG-gass, og bruker nå kun miljøvennlig naturgass. Det lokale kollektivselskapet Kolumbus er i ferd med å gå fra å være en buss- og båtoperatør til å bli en 100 % mobilitetsleverandør som kobler tog, sykkel, gange og bildeling sømløst sammen med buss og båt, slik at folk kan komme seg fra A til Å uten å bruke egen bil. Kolumbus er på god vei mot fossilfri kollektivtransport innen 2024. Det betyr økologisk HVO-diesel, hybriddrift og helelektriske kjøretøy.

Rødne Fjord Cruise tilbyr sightseeing til Lysefjorden med den 100 % elektriske katamaranen Rygerelektra.

Katamaran under foss

© Sindre Kvam/Rødne Fjord Cruise

Elbiler i Norge er godt etablert og kan leies og brukes over hele regionen med sitt nettverk av ladestasjoner.

I 2026 skal det etter planen gå elektriske rutefly mellom Stavanger og Bergen. Rolls-Royce og den italienske flyprodusenten Tecnam har allerede presentert et elektrisk fly med plass til 9 passasjerer, og Widerøe er fast bestemt på å bli den første kunden med kommersielle flyvninger mellom Stavanger og Bergen.

Beyonder

Lokal organisasjon som forvandler norsk sagflis til battericelleteknologi. Beyonder har skapt neste generasjons miljøvennlige og energieffektive batterier. Batteriteknologien produseres ved hjelp av økologiske materialer som fornybar energi og sagflis. Batteriene er ikke-brennbare og kan fullades på to minutter og lades opp opptil 100 000 ganger.

Kulinarisk bærekraft

Restaurantene i Stavanger-regionen tilbyr kulinariske opplevelser i verdensklasse, basert på kortreiste råvarer. Fylket er kjent for sitt landbruk og sin betydning for matproduksjon.

To voksne og et barn sammen med to lam

© Lise Bjelland/Klostergarden

Sosial bærekraft

Ticketpass: Skal du arrangere et arrangement og trenger å selge billetter? Hvorfor ikke bruke den etiske leverandøren Ticketpass, som donerer 50 % av bestillingsgebyret til en veldedig organisasjon etter eget valg?

Likestilling mellom kjønnene

Norge regnes som et av de mest likestilte landene i verden. Det norske samfunnet er basert på likestilling og likeverd mellom kvinner og menn. Kvinner og menn har de samme formelle rettighetene og pliktene, og gode velferdsordninger støtter opp under de formelle rettighetene. Sammenlignet med mange andre land i verden har Norge kommet langt når det gjelder likestilling, og ligger på 3. plass i World Economic Forum for Gender Equality (2021 World Economic Forum).  Den kraftige økningen i høyere utdanning og kvinners inntog i arbeidslivet har bidratt til store endringer i samfunnet de siste femti årene. Både kvinner og menn deltar i arbeids- og samfunnslivet og deler på omsorgsoppgavene. I Norge er styrene i alle statlige foretak og selskaper lovpålagt å sørge for at minst 40 prosent av begge kjønn er representert.

ONS to personer på messe

© Jan Inge Haga

For å nevne noen kvinnelige ledere i Norge:

 • Idrettspresident i Norges Idrettsforbund og styremedlem i EOC - Berit Kjøll
 • Sentralbanksjef i Norges Bank - Ida Wolden Bache
 • Utenriksminister - Anniken Huitfeldt
 • Kunnskapsminister og integreringsminister - Guri Melby
 • Justis- og beredskapsminister - Emilie Enger Mehl
 • Arbeids- og inkluderingsminister - Marte Mjos Persen
 • Barne- og familieminister - Kjersti Toppe
 • Helse- og omsorgsminister - Ingvild Kjerkol
 • Kultur- og likestillingsminister - Anette Trettebergstuen Kunnskapsminister - Tonje Brenna
 • Minister for internasjonal utvikling - Anne Beathe Tvinnereim
 • Ordfører i Stavanger kommune - Kari Nessa Nordtun

Idrett for alle

NIF er det eneste nasjonale idrettsforbundet som inkluderer både olympiske og paralympiske disipliner. Dette gjenspeiles i inkluderingen av paraturneringer i både den nasjonale mesterskapsuken og andre konkurranser.

Multikultur

Stavanger er bostedet for mennesker fra mer enn 180 land og har et internasjonalt næringsliv og studentmiljø.

Tre personer på messe som ler og drikker kaffe i en pause

© Jan Inge Haga