Reiselivsdirektøren har ordet
Også 2024 ble et meget godt år for Region Stavanger og for reiselivet i Stavanger-regionen! Det var en god økning av kommersielle overnattinger i hele regionen, og det er særlig utenlandske gjestedøgn som øker.
Region Stavanger – fra DMO til DMMO i rekordåret 2024
Næringen melder om høy omsetning og økt verdiskaping, godt hjulpet av stor kjøpsvilje hos våre utenlandske gjester. I tillegg ser vi et høyt aktivitetsnivå over store deler av året, og ambisjonen om helårsturisme blir stadig mer realistisk.
Region Stavanger hadde i 2024 et sterkt fokus på salg- og markedsføring, med en rekke kampanjer og prosjekter som skal gi regionen flere tilreisende. Samtidig tar vi stadig mer ansvar for hvordan destinasjonen skal utvikles. Det store bærekraftsprosjektet, Merket for Bærekraftig Reisemål illustrerer hvordan Region Stavanger påtar seg nye oppgaver i en region hvor turisme er i vekst. Prosjektet skal gå over flere år, finansiert av Innovasjon Norge, Rogaland Fylkeskommune og kommunene i Stavanger-regionen, og skal sikre en fornuftig og sunn utvikling av regionen for turisme. Med Region Stavanger som prosjektleder viser det hvordan destinasjonsselskapet går fra å være en markedsfører av Stavanger-regionen til å bli en aktør som også jobber systematisk med destinasjonsutvikling og destinasjonsledelse. Vi går fra å være en «DMO», destination marketing organisation, til å bli en «DMMO», destination management and marketing organisation. Sammen med næringen og kommunene, tar Region Stavanger enda mer ansvar for sunn og fornuftig utvikling av Stavanger-regionen som reisemål.
Vi ser tilbake på et meget bra 2024 for reiselivssatsingen. Samarbeidet mellom næringen, kommunene og destinasjonsselskapet er godt koordinert, og det er en tydelig retning i arbeidet med å skape morgendagens destinasjon hvor helårsarbeidsplasser, verdiskaping og reduserte klimagassutslipp er ivaretatt.
Foto: Fabel Media
Tallenes tale 2024 – vekst, men potensiale for mer!
Tallenes tale er viktig indikator på status i reiselivet. Stavanger-regionen har ca 1400 bedrifter innen reiselivsnæringen, med en verdiskaping på ca. 11,5 milliarder kroner (Asplan Viak/Innovasjon Norge, 2022). Mange næringsaktører meldte om et godt aktivitetsnivå generelt for 2024, og betydelig høyere enn for 2023. Spesielt var det et bra aktivitetsnivå utover høsten. Går man noen år tilbake i tid var høysesongen ca. 3 måneder, men nå er det ingen tvil om at sesongen for ferie- og fritidsturisme gradvis nærmer seg 6 måneder, dvs. fra april til og med september. Det er spesielt cruise-trafikken som bidrar til denne utviklingen, men det har vært en bra utvikling i alle segmentene. Under har vi dykket ned i en del nøkkeltall knyttet til besøkende, omsetning, overnattingsstatistikk, etc.
Familien vokser – rekordmange nye medlemsbedrifter i Region Stavanger!
Region Stavanger-familien vokser! Hele 18 nye bedrifter inngikk en formell samarbeidsavtale med Region Stavanger i 2024. Aldri før har så mange nye bedrifter tegnet medlemskap på ett år! De nye medlemmene i 2024 er: Adventures in Norway, Harry Pepper, Get Guided Norway, Ogna Camping, Matboden K8, Frafjord SUP, Tou Scene, Moving Talent, Engøyholmen Kystkultursenter, Sandalen Gård, Nyyyt, Kaffehuset, MF Design, Lysefjordsenteret, Stavanger Camping, Skogstad Sport, Woodling og The Vit.
De nye medlemmene er geografisk spredt i hele regionen, og representerer bredden innen reiselivsnæringen. En bred medlemsmasse er viktig for regionens konkurransekraft innen alle forretningsområder, også Arrangementsturisme, MICE, Cruise, osv.
Region Stavanger hadde i 2024 ca 200 kommersielle medlemsbedrifter. Medlemmene tar del i en rekke aktiviteter, kampanjer og prosjekter i løpet av året. Mange er også aktive innen våre forskjellige ressursgrupper. Aktive ressursgrupper i 2024 har vært Hotellgruppen, Cruise-nettverket og Siddis Center-satsingen/MICE & Arrangementsturisme-satsingen.
Veksten i medlemsbedrifter reflekterer optimismen og fremtidstroen som preger reiselivsnæringen i Stavanger-regionen. Medlemmene i Region Stavanger er svært aktive. Det var 620 medlemmer som deltok på våre 17 medlemsmøter, bransjetreff og nettverkssamlinger i 2024.
Turistinformasjonene med besøksrekorder og økt omsetning i 2024
Turistinformasjonene i Sandnes og Stavanger har også i 2024 hatt en solid økning av gjester og omsetning fra salg. Allerede ved utgangen av mai var det en økning på 4 % av gjester som ble betjent i turistinformasjonene sammenlignet med 2023. Samme periode hadde en omsetningsvekst på hele 38 % sammenlignet med forrige år. Totalt sett betjente de to turistinformasjonene hele 84 000 henvendelser i 2024, en oppgang på ca. 5 % sammenlignet med 2023.
Verdiskaping for våre medlemmer er viktig for Region Stavanger. Derfor har vi stort fokus på salg av medlemmenes produkter og turer. Vi hadde salgsavtale med 22 medlemsbedrifter i 2024, og solgte utflukter, turer og opplevelser for ca. 11 millioner kroner. Vertene i turistinformasjonene gjør en svært viktig salgs- og informasjonsjobb for medlemmene og medlemskommunene.
Gjestene som oppsøker turistinformasjonene kommer fra hele verden, men majoriteten er fra Europa og USA. Det var ca. 26 000 gjester fra Storbritannia og ca. 25 500 gjester fra Tyskland som oppsøkte turistinformasjonene. Deretter kommer gjester fra USA (ca. 6500) og Spania (ca. 5500). Det er spesielt verdt å merke seg en økning på ca. 60 % av gjester fra USA sammenlignet med fjoråret!
Gjestenes høye betalingsevne, i kombinasjon med økt kapasitet hos reiselivsaktørene, har altså bidratt til at 2024 har vært tidenes år for turistinformasjonene i Region Stavanger!
Foto: Ruben Soltvedt
Vekst av kommersielle gjestedøgn, men med rom for mer!
Norge hadde rekordmange kommersielle overnattinger i 2024. Og det er utenlandske gjestedøgn som har størst økning. I Fjord Norge-regionen (Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland) utgjorde de utenlandske gjestedøgnene 38 % av alle overnattingene. I Stavanger-regionen er det derimot potensiale for mer vekst da det er fortsatt ledig kapasitet. Tall fra Benchmarking Alliance viser at hotellbelegget for Stavanger-regionen i 2024 havnet på 61 %. Dette er en oppgang på 6 % sammenlignet med 2023. Månedene med høyest snittbelegg var juni, med 74 % og august, med 72 %. Det ble totalt solgt 1 080 713 rom i Stavanger-regionen, en oppgang på 5 % sammenlignet med forrige år. Selv om trenden er positiv for hotellene så har Stavanger-regionen et stort forbedringspotensial. Det er spesielt i juli at veksten uteblir sammenlignet med andre destinasjoner i Fjord Norge-regionen. RevPAR i sommermåneden juli i 2024 var blant de laveste i Norge, med kr. 716. Til sammenligning var RevPAR i Bergen kr. 1306 og Ålesund kr. 1416 for samme måned.
Foto: iphotos.no/Mathilde Oord
Annen korttidsovernatting har også vært mye brukt i 2024. Det estimeres flere tusen besøkende med overnattinger via delingsplattformer, som AirBnB. I Stavanger kommune alene er det registrert 2200 enheter på Airbnb, med ca. 1600 «active listings» i sommersesongen. Tall fra AirDNA viser at belegget på regionens korttidsleieboliger ligger på 70 % i sommermånedene juni-august. Selv om det er gledelig med mange gjester i regionen, så er det en del betenkeligheter med denne typen overnattingsalternativer. Det gjelder blant annet manglende gjesteregistrering, utfordringer for besøksstyring hos kommunene, manglende vilje til finansieringen av fellesgoder, etc. Dette er også aktører som ikke bidrar i salgs- og markedsføringsarbeidet i regi av destinasjonsselskapene.
Camping er i vekst, og utgjør ca. 30 % av de kommersielle overnattingsdøgnene i Rogaland. Tall fra SSB for mai-måned i 2024 viste en økning på 20,8 % av utenlandske overnattinger på norske campingplasser sammenlignet med 2023. Det var 40 statistikkpliktige campingplasser i Rogaland sommeren 2024. NHO Reiseliv og Innovasjon Norge melder om en forventet vekst på ca. 10 % innen camping de neste årene. Det er sterke trender også innen «glamping», tretopphytter osv., hvor man i tillegg ser økende betalingsvilje.
Bobilturismen har økt de siste årene, og Norge er et meget populært ferieland for turister som foretrekker denne typen ferie. Tall fra Norsk Bobil og Caravan Club estimerer at mellom 60 000 – 70 000 utenlandske bobiler besøker Norge årlig, men at man regner med dette vil øke de neste årene. Tall fra Europa viste en vekst på 5,2 % av nyregistrerte bobiler og campingvogner i 2024, og Tyskland alene hadde en økning på 9,1 % av nyregistreringer (European Caravan Federation). Campingplassene som er medlem i Region Stavanger bekrefter denne trenden: sesongen for camping er stadig lengre, og det er åpenbart flest tyske gjester. Region Stavanger jobber for å få bobilferierende til å bruke kommersielle campingplasser mens de oppholder seg i regionen. Samtidig har en rekke av kommunene i Stavanger-regionen tilrettelagt med egnede områder for korttidsopphold for å minimere fricamping.
Foto: Bitmap/Stavangerregionen Havn
Cruise – en kontrollert vekst til det beste for hele regionen
Stavangerregionen Havn hadde 236 cruiseanløp i 2024. Av disse var 225 i Stavanger og 9 i Sandnes, med til sammen 596 908 cruisegjester. Til sammenligning var det 203 anløp i 2023, med ca. 570 000 passasjerer. Dette gjør Stavanger-regionen til Norges tredje største cruisedestinasjon på bakgrunn av antall anløp og passasjerer.
Region Stavanger har siden 2022 jobbet aktivt med cruise som et eget forretningsområde. Satsingen ble etablert som en del av omorganiseringen av arbeidet, og er i henhold til Cruisestrategien 2020-2030:
«Stavangerregionen skal være et bærekraftig cruisereisemål med høy regional verdiskaping, lav miljøpåvirkning og god ivaretakelse av lokalsamfunn.»
En sentral del av Region Stavangers satsing på cruise er drift og organisering av et regionalt cruisenettverk for reiselivsnæringen. Cruisenettverket jobber med en rekke tiltak for å sikre at man lykkes med cruisestrategien. Ved utgangen av 2024 telte cruisenettverket 41 næringsaktører, som er 12 flere enn foregående år.
Cruiseaktiviteten er en betydelig faktor for verdiskaping hos reiselivsnæringen. Ca. 40 % av cruisegjestene som besøker Stavanger drar på organiserte turer og utflukter mens de oppholder seg på land. I tillegg bidrar cruisegjestene i betydelig grad til verdiskaping innen handel og kjøp av tjenester. Anløpene er i stor grad konsentrert mellom mai – august, men det er likevel en økende trend med anløp utover høsten og inn i vinterhalvåret.
Foto: Claire Droppert
Flyreisende 2024 Stavanger lufthavn Sola og økt viktighet av turisme
God tilgang til Stavanger-regionen fra utlandet er essensielt for reiselivet. Derfor er det betryggende å se økning av aktiviteten på Stavanger lufthavn Sola i 2024 sammenlignet med 2023. Lufthavnen hadde 3 970 000 passasjerer, som er tilnærmet lik aktiviteten før pandemien (2019). Men det er med færre flyvninger, og med økt belegg per fly. Utenlandstrafikken økte med 1,5 %, og det er fritidsreisende som utgjør økningen. Tall fra Avinor viser dessuten en nedgang i innenlandsreiser og færre forretningsreisende.
Med veksten av fritidsreisende og nedgang av forretningsreisende, er det turisme som i økende grad danner grunnlaget for rutetilbudet fra Stavanger lufthavn Sola. Region Stavanger jobbet også i 2024 tett med ruteutviklingsavdelingen i Avinor og Stavanger lufthavn Sola, for å tilrettelegge for nye internasjonale ruter.
Spesielt viktige ruter for innkommende turisme i 2024 var Frankfurt (Lufthansa), Amsterdam (KLM) og København (SAS). Gardermoen OSL (SAS, Norwegian) forblir også viktig da mange reisende kommer via OSL. Norwegians ruter til Bergamo/Milano og Paris var også viktige med direkte tilgang til Italia og Frankrike som er to markeder i vekst.
Foto: Jøssingfjord Vitenmuseum
Stavanger-regionen med stadig sterkere posisjon som kulturdestinasjon!
Region Stavanger har i over 20 år markedsført destinasjonen med utgangspunkt tre bærebjelker, mat, kultur og natur. Det er derfor svært gledelig å konstatere at Stavanger-regionen i 2024 styrket sin posisjon som kulturdestinasjon! Gjestene i disse segmentene er viktige, også i et bærekraftsperspektiv da de representerer besøkende som bidrar til økt verdiskaping.
Museene i regionen, som Dalane Folkemuseum, Jærmuseet og Museum Stavanger (MUST) hadde besøksrekorder i 2024! Og det er utenlandske turister som driver veksten. Jøssingfjord Vitenmuseum åpnet i juni, og hadde over 20 000 besøkende i løpet av året! Jærmuseet hadde i 2024 en rekke nye tilbud og fornyinger, og hadde ca 200 000 gjester. Veksten på hele 5 % i sommermånedene hos Jærmuseet er takket være flere besøk av utenlandske turister. MUST hadde hele 231 000 gjester totalt sett, som er en økning på 5,5 % sammenlignet med 2023. MUST hadde også besøksrekorder på en rekke av museene i sommerperioden.
Norsk Oljemuseum feiret 25-årsjubileum i 2024, og har vokst til å bli et av Norges mest populære og besøkte museum! Hele 156 914 besøkende var innom museet i jubileumsåret. Utenlandske gjester er en sentral del av de besøkende på museet som har jobbet strategisk blant annet med cruisebesøkende over lang tid. Museets billettinntekter i 2024, på kr. 21,2 millioner kroner, en økning på 22 % sammenlignet med 2023.
Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger i Stavanger UiS gjenåpnet i september 2024 etter en periode med oppussing, og fremstår nå enda mer tilrettelagt for utenlandske besøkende. Museet drifter også Jernaldergården med et eget besøkssenter på Ullandhaug, et annet veldig populært stopp for blant annet cruisegjestene.
Seid Restaurant Foto: Fabel Media
Stavanger - en matdestinasjon i verdensklasse og sterk posisjon innen high-end segmentet!
Måltidsturisme har vært en sentral del av markedsføringen av Stavanger-regionen som reisemål over lang tid, og det har over lang tid vært jobbet med å koble turisme og måltidsopplevelser tett sammen.
De siste årene har det blitt stadig tydeligere at Stavanger er en destinasjon for måltidsopplevelser, også med restauranter i toppskiktet i Norge med utmerkelser og stjerner i renommerte reiseguider. Høyest rangeres Guide Michelin, og restaurantene som nevnes i guideboken blir egne reisemål for foodies og matinteresserte turister. Dersom en restaurant får tre stjerner av inspektørene, defineres den som «verdt en reise i seg selv», og er per definisjon en destinasjon. Gleden var derfor stor når RE-NAA fikk sin tredje stjerne våren 2024! Med denne utnevnelsen ble Stavanger uten tvil en matdestinasjon i verdensklasse, og vil dermed tiltrekke seg besøkende fra hele verden!
I tillegg til de 8 (!) restaurantene som nevnes i Guide Michelin for 2024, byr Stavanger-regionen på et utrolig mangfold av måltidsopplevelser og fremstår som en av de mest spennende matdestinasjonene i verden.
Topprestauranter er også en inngang til høyt betalende gjester i premium / high-end segmentet. Også Visit Norway har de senere årene satset mer på måltidsturisme for å nå disse segmenter, blant annet i kampanjen Rural luxury.
I 2024 befestet Stavanger seg en gang for alle som en matdestinasjon i verdensklasse! Byens matscene, i kombinasjon med regionens tilgang på unike råvarer og ingredienser, gjør at man for alvor kan se for seg vekst innen måltidsturisme de neste årene.
Talsrør for næringen og strategiske utviklingsprosjekter 2024
Region Stavanger jobber kontinuerlig for å sikre rammevilkårene for reiselivsnæringen. Selskapet er en aktiv bidragsyter i prosesser, høringer og prosjekter, som er viktige for en bærekraftig og fornuftig utvikling av Stavanger-regionen som reisemål.
Dette er et viktig arbeid, og forutsetter et tett samarbeid med næringen og andre nøkkelpartnere. To saker har vært spesielt viktige i 2024:
- Regjeringens forslag til besøksbidrag, «turistskatt». Region Stavanger stiller seg kritisk til forslaget på bakgrunn av 7 punkter, deriblant den urimelige organiseringen at innkreving av bidraget i hovedsak faller på overnattingsaktører mens andre deler av reiselivsnæringen, som cruise og bobilturisme utelukkes. I denne saken har Region Stavanger jobbet tett med NHO Reiseliv.
- Ny Regionalplan for Preikestolen og Lysefjordområdet. Regionalplanen er i regi av Rogaland fylkeskommune, og skal erstatte fylkesdelplanen for Preikestolen fra 1992. Forslaget på høring trenger tydeligere rolleavklaringer, mer fokus på infrastruktur (ferjetilbud) og ikke minst så må man se Lysefjordområdet i en større helhet på bakgrunn av tilkomst fra innfallsrutene Årdal – Songesand, Sandnes – Lauvvik og Sandnes og Setesdal – Lysebotn. Planen må også tydeliggjøre forskjellene mellom destinasjon og attraksjon. Region Stavanger sendte innspillene sammen med de to andre destinasjonsselskapene i Rogaland, Visit Haugesund og Haugalandet og Reisemål Ryfylke.
Merket for Bærekraftig reisemål
I 2023 startet Region Stavanger opp arbeidet med å få Merket for Bærekraftig Reisemål i regi av Innovasjon Norge. Ambisjonen er å få merkeordningen til å gjelde samtlige 14 medlemskommuner. Bærekraft og miljøbevissthet blir stadig viktigere for våre gjester som i stadig større grad ser etter destinasjoner som har en tydelig miljøprofil. Stadig flere etterspør bærekraftige leverandører og produkter. Merket for bærekraftig reisemål eies og driftes av Innovasjon Norge. Standarden i Merket for bærekraftig reisemål har internasjonal godkjenning fra Global Sustainable Tourism Council (GSTC). Merket betyr at reisemålet har forpliktet seg til et langsiktig utviklingsløp med sikte om å redusere reiselivets negative fotavtrykk, samtidig som man arbeider for å øke reiselivets positive ringvirkninger lokalt. Stavanger kommune er første kommune i arbeidet med å få Merket for Bærekraftig Reisemål til Stavanger-regionen, godt hjulpet av solid finansiering fra Rogaland Fylkeskommune som bidrar med 1 million kroner i prosjektet.
Behov for ny strategi og forretningsplan til tross gjeldende reiselivsstrategi (2022 – 2026)
I 2024 vedtok styret å starte opp arbeidet med en ny strategi for Region Stavanger. Denne prosessen skal også bidra til å utforme en ny forretningsplan. Bakgrunnen for beslutningen er utfordringer knyttet til grunnfinansiering, og behovet for et destinasjonsselskap som jobber mer i tråd med morgendagens behov hos både næringen og kommunene. Prosessen skal lede frem til en ny virksomhetsstrategi for selskapet som skal iverksettes i 2026.
I påvente av ny virksomhetsstrategi styrer Region Stavanger etter gjeldende reiselivsstrategi (2022 – 2026), med følgende 3 grunnpremisser: 1) Bærekraft, 2) Digitalisering og 3) Reiseliv som satsingsområde for medlemskommunene. Strategien bygger på Nasjonal Reiselivsstrategi (2021), med mange av de samme målene, deriblant sikre at reiselivet bidrar til attraktive lokalsamfunn, helårsturisme og bærekraft, samt fokus på verdiskaping og økt konkurransekraft. Under er hovedpunktene i gjeldende strategi:
- En bærekraftig helårsdestinasjon. Bærekraft og miljø ligger til grunn når Region Stavanger skal markedsføre Stavanger-regionen som en helårsdestinasjon. Vi skal stimulere til at våre gjester blir lengre, og benytter seg av hele regionen. Region Stavanger skal jobbe for verdiskaping på en måte som balanserer vekst og bærekraft. Det handler om å utnytte tilgjengelig kapasitet og forlenge sesongen, i hele regionen. Markedsføringen skal vektlegge det autentiske og det ekte, og vi skal bidra til at gjestene enklere kan ta bærekraftige valg.
- Næringsutvikling sammen med våre medlemskommuner og næring. Region Stavanger kan bidra i strategisk utviklingsarbeid etter initiativ fra våre medlemskommuner og næring.
- Fokus på kommersialisering og et økonomisk robust destinasjonsselskap. En mer kommersiell driftsfilosofi skal bidra til å gjøre Region Stavanger økonomisk robust, og dermed sikre satsigen til det beste for medlemsbedrifter og medlemskommuner.
- Søke samhandling med andre aktører. Region Stavanger skal aktivt søke samarbeid og samhandling med andre aktører i reiselivets økosystem. Dette prioriteres for få mest mulig effekt ut av ressursene totalt sett, og øke regionens konkurransekraft.
- Nærmarkedene og Norge blir selskapets prioriterte markeder. De etablerte og tradisjonelle markedene i Europa prioriteres, mens nasjonale kampanjer og prosjekter skal styrke Stavanger-regionen som reisemål mot det norske markedet. Dette er med hensyn til bærekraft og prognoser for vekstpotensiale.
- Cruise-satsing på vegne av hele Stavanger-regionen. Selskapet skal ha en aktiv rolle i cruise-segmentet, på vegne av hele Stavanger-regionen. Cruise-arbeidet skal komme hele regionen til gode, og bidra til økt verdiksaping til reiselivsnæringen og kommunene. Satsingen skal utvikles i tett samarbeid med havnene i regionen.
Økt optimisme for reiselivet!
Reiselivsnæringen i Stavanger-regionen er inne i en dynamisk og spennende tid. Det er et godt samhold i næringen, med en rekke nyetablerte aktører som bidrar til å styrke satsingen. Kommunene i regionen har et aktivt forhold til viktigheten av reiselivet, og er viktige støttespillere i en rekke prosjekter, både i form av faglig støtte og med økonomiske midler. Når vi legger 2024 bak oss er det med stor optimisme for tiden som kommer. Region Stavanger vil rette en takk til våre gode samarbeidspartnere, medlemsbedrifter og medlemskommuner. Nå skal stå på videre for å lykkes med visjonen om å bli en bærekraftig helårsdestinasjon!
Per Morten Haarr
Reiselivsdirektør, Region Stavanger