Gullfavoritter under EM på hjemmebane
Norges landslag er gullfavoritter under EM i undervannsrugby. Startskuddet går den 25. juni 2022 i Stavanger, og mesterskapet vil vare en uke.
For mange er undervannsrugby en ukjent sport, men fakta er at Norge er regjerende mestere i verdenstoppen. EM i undervannsrugby går av stabelen den 24. juni i Stavanger. Norges Dykkeforbund er arrangør sammen med Stavanger Dykkeklubb og Stavanger Undervannsgruppe. Arrangørene forventer at opp mot 450 deltakere fra hele Europa vil samles for å kjempe om gullet.
EM på hjemmebane: Stavanger Svømmehall vil være arena for europamesterskapet i undervannsrugby 2022. FOTO: Rune Edvin Haldorsen
De norske lagene satser høyt. Med gull i forrige VM og EM er damelaget storfavoritter. Herrelaget tok sølvplass i VM i 2019 og 2015, samt gull i EM 2017.
Norge i forsvarsposisjon
Landslagene jobber nå hardt for å forsvare sine posisjoner som regjerende Europamestere både på herre- og damesiden. Damene jobber samtidig med å forsvare sin plass som regjerende verdensmestere. Herrene vil revansjere sølvmedaljene fra forrige VM.
Landslagstrener for damelaget, Marius Skaare, tror den tøffeste konkurrenten under EM for damene vil være Tyskland.
– De har en lang historie bak seg med gode plasseringer i både EM og VM. De har god rekruttering, og mange individuelt gode spillere, sier Skaare.
Damelaget under aksjon på NM i 2019 Foto: Rune Edvin Haldorsen
På herresiden tror landslagstrener, Tord Nerland, at Danmark eller Tyskland vil bli den største konkurrenten.
– Når det nærmer seg VM derimot, er vi veldig lystne på revansj mot Colombia, legger Nerland til.
Nerland deler treneransvaret for herrene, sammen med Øyvind Nyhus som primært har ansvar for det spilltekniske. Nerland har ansvaret for logistikk og organisering.
Herrelandslaget: Den norske troppen under VM 2019. Hvilke utøvere som stiller på årets landslag, er enda ikke bestemt.
Veien mot gullet
Skaare legger ikke skjul på at man som trener for et landslag i undervannsrugby, må ha stor tillit og tro på utøverne sin egeninnsats.
– Jeg er i stor grad prisgitt den egeninnsatsen som hver enkelt utøver legger ned i trening og personlig utvikling. Min jobb er å gi enkeltutøvere tilbakemelding på hva de kan jobbe med videre, men jeg har ikke mulighet til å følge dette opp på daglig basis.
Til daglig trener utøverne i sine respektive klubber på hjemstedene sine. Når de bortimot 25 utøverne som ønsker å satse mot EM møtes på samlinger, vil fokuset til Skaare være å finne de utøverne som utfyller hverandre best.
– Videre må vi da jobbe med en felles strategi og sørge for at alle er innforstått med hvordan dette skal gjennomføres. En enkel plan som alle klarer å gjennomføre til punkt og prikke er bedre enn en genial plan som bare halvparten klarer.
Skaare legger ikke skjul på at det er her den avgjørende utfordringen som trener ligger;
– Det å klare å legge en kampstrategi som alle kan gjennomføre perfekt. Da vinner vi. For herrene er samspillet avgjørende, da det er en del nye spillere på samlingene som må integreres inn i gruppa, forteller Nerland.
– Etter en lengre covid periode har også intervallene vi har mellom samlingene dessverre blitt større. Så hovedfokus er på å bygge relasjoner og øke den helhetlige spilleforståelsen på laget, forklarer han.
Gullfavoritter. Både damene og herrene til Norge er i verdenstoppen i undervannsrugby. Under sommerens EM er de storfavoritter. Foto: Rune Edvin Haldorsen
Nøkkelspillere allerede klar for EM
Nerland avslører at de blant herrene allerede har utøvere som er sikret plass på landslaget.
– Vi har enkelte spillere som er etablerte, og har viktige roller på landslaget.
Samtidig har fått veldig friskt innpust av unge spillere som begynner å komme på nivå, som gjør at det er god konkurranse om de resterende plassene, forteller Nerland.
I tiden frem mot sommerens store mesterskap vil begge lag jobbe med å utvikle lagene i sin helhet og bygge relasjoner slik at lagenes fulle potensial blir utnyttet i jaktet på gullet.
Norges Dykkeforbund vil gjøre undervannsrugby større
Undervannsrugby er en voksende sport, men i Norge er den fortsatt veldig liten. Norge har omkring 1000 aktive rugbyspillere som opererer under vann. For å få støtte av NIF som en konkurransegren i Norge, må man ha 1500 registrerte spillere. Konkurranseansvarlig i NDF, Inez Santos Aase, forteller at dette er et mål hun ønsker å oppnå så lenge hun sitter i sin nåværende stilling.
– Om vi klarer å komme oss over denne grensen, er det utrolig mye vi kan bruke støtten til. Den vil hjelpe oss med å gjøre undervannsrugby større på landsbasis, og til at flere kan få øynene opp for denne utrolig kule idretten. Jeg har spesielt lyst til at vi skal få rekruttert flere barn og unge. Kanskje kan undervannsrugby være en aktivitet som fører til at barn og unge blir trygge under vann? Det er jo et større hovedmål for oss i Norges Dykkeforbund, forteller Aase.
Dette er et svært aktivt miljø med et norsk landslag som er gullfavoritter, og de gjør en strålende jobb med å sette regionen på kartet internasjonalt. Mesterskap som dette skaper enorme ringvirkninger lokalt. Miljøet organiserte NM i undervannsfotografering under NM-veka i 2018, de har arrangert Nordisk mesterskap for Juniorer i Egersund og NM i undervannsrugby så nylig som i Mai. Nå går snart startskuddet for det største Europamesterskapet i UVR noensinne!
Her må folk finne frem flagget og heie frem landslaget til gull i denne spennende idretten hvor Norge utmerker seg! Vi oppfordrer til fulle tribuner i Stavanger Svømmehall!
Director of Events, Anette Larsen
Til EM som både trener og spiller
Alle landslagstrenerne er selv spillere, i tillegg til å være trenere. Skaare innrømmer at det vanskeligste med å sjonglere disse to rollene antakeligvis vil bli selve turneringen.
– De ulike rollene kan bli utfordrende å kombinere når kampene for eksempel går rett etter hverandre. Her er det forberedelser til kamp som vil være det viktige. Men med min lange erfaring tror jeg det skal gå bra, forteller Skaare.
Første gang Skaare representerte Norge var under Nordisk mesterskap våren 1996. Siden den gang har han vært med på det meste med landslaget. Han var også spillende trener for herrelandslaget fra etter VM i 2003, og frem til de tok norgeshistoriens første VM-gull i 2011.
– Det er jo også et spørsmål om jeg blir tatt ut på herrelaget i år, skyter han inn.
Nerland på sin side ser de samme utfordringene som Skaare, og understreker at det er en krevende posisjon å være i.
– Det er krevende å ha oversikt hele spillet når en selv er opptatt av egne arbeidsoppgaver parallelt med egen prestasjon. Men her er det veldig greit at vi er to spillende trenere på herresiden, som er flinke til å fordele arbeidsoppgaver både på cup, samlinger og på land.
Norges dykkeforbund ønsker begge lag lykke til med treningen frem mot EM. Startskuddet går den 25. juni 2022, og mesterskapet vil vare en uke.
For mer informasjon eller spørsmål, kontakt
Inez Aase, 97103395, inez@nif.idrett.no
Thea Langkaas, 41575815, Thea.Langkaas@nif.idrett.no
Anette Larsen Bognø, 99113883, anette.larsen@regionstavanger.com