Bærekraft og Region Stavanger

Region Stavanger har satt i gang et ambisiøst arbeid for å gjøre regionen til Norges ledende bærekraftige reisemål.
Fra Sokndal til Kvitsøy og fra Jæren til Sirdal, skal hele reiselivsnæringen analyseres for å skape en bærekraftig utvikling for regionen. Dette er en del av Norges største bærekraftprosjekt, og regionen er fast bestemt på å føre an i arbeidet med å fremme bærekraftig reiseliv i landet.
Som en del av dette initiativet jobber Region Stavanger tett med Innovasjon Norge for å oppnå kvalitetsmerket "Bærekraftig Reisemål". Dette merket forplikter reiselivsaktørene til å redusere negativ påvirkning på miljø, natur og lokalsamfunn, samtidig som man styrker de positive kulturelle verdiene. Gjennom dette merket, skal reiselivet i regionen dokumentere sitt engasjement for å skape en mer ansvarlig reiselivssektor ta vare på vår unike natur- og kulturarv.
Stavanger kommune er allerede ute i front som første kommune ut i prosjektet, og har startet kartleggingen av reiselivets bærekraftstatus. Dette inkluderer omfattende gjeste- og innbyggerundersøkelser, og utvikling av en destinasjonsledelse som skal koordinere bærekraftsarbeidet på tvers av regionen.
Region Stavanger er med i flere viktige nasjonale og internasjonale prosjekter som styrker bærekraftsambisjonen.
- EU-prosjektet Climate Neutral Destinations, hvor Stavanger samarbeider med andre destinasjoner for å utvikle klimasmarte forretningsmodeller for reiselivet. Dette prosjektet, som er ledet av Visit Tampere, gir Stavanger muligheten til å utveksle erfaringer og utvikle konkrete tiltak for en klimanøytral reiselivsnæring.
- I tillegg er Stavanger en del av Net Zero Mission Cities, et EU-finansiert initiativ som har som mål å gjøre byer klimanøytrale gjennom innovative løsninger på energi, transport og bærekraftig byutvikling. Dette prosjektet gir Stavanger tilgang til verktøy og metoder som kan bidra til å gjøre reiselivet mer klimavennlig.
- Region Stavanger har også blitt medlem av NDBR (Nasjonalt bedriftsnettverk for bærekraftig reiselivsutvikling), som samler aktører for å utvikle verktøy og ressurser som støtter bærekraftig destinasjonsledelse. Dette samarbeidet gir en unik mulighet til å dele erfaringer og lære av andre destinasjoner som er i gang med lignende initiativer.
For å sikre at reiselivet utvikles på en måte som både styrker økonomien og bevarer miljøet, vil Region Stavanger utvikle en helhetlig plan for grønn vekst. Denne planen vil blant annet inkludere rekruttering og kompetansebygging i bærekraftige løsninger, samt målrettet kommunikasjon av bærekraftige tiltak både til innbyggere og besøkende.
Som en del av prosjektet, vil det gjennomføres grundige undersøkelser av gjester, innbyggere og medlemmer i 2025. Disse undersøkelsene vil kartlegge holdninger, behov og oppfatninger om bærekraft i reiselivet, og det vil også bli arrangert samlinger for næringen for å diskutere temaer som grønnvasking, samarbeid og produktutvikling.
Arbeidet med bærekraft i reiselivet er et langsiktig prosjekt, og det vil være en kontinuerlig forbedring for å oppnå målene. Sertifiseringen for bærekraftig reisemål forplikter aktørene i regionen til kontinuerlig fokus på bærekraftige og innovative løsninger, og det vil gjennomføres en re-sertifisering hvert tredje år for å sikre at kravene opprettholdes.
Gjennom disse initiativene, og i samarbeid med nasjonale og internasjonale prosjekter, er Region Stavanger på vei til å bli et ledende bærekraftig reisemål i Norge. Vi inviterer alle aktører i reiselivet til å være med på reisen!
Tidslinje for Bærekraftig Reisemål -prosjektet
2024:
- Politisk forankring fra Stavanger kommune: Arbeidet startet med å sikre politisk støtte og nødvendige ressurser fra Stavanger kommune for prosjektet.
- Etablere styringsgruppe og destinasjonsledelse: En styringsgruppe har blitt opprettet for å lede prosjektet, og destinasjonsledelsen etableres for å koordinere arbeidet med bærekraft.
- GAP-analyse: Gjennomføring av en GAP-analyse for å identifisere dagens bærekraftsstatus i reiselivet og kartlegge nødvendige forbedringer.
- Definere prosjektets omfang, budsjett og sende inn formell søknad til Innovasjon Norge
- Reisemålsbeskrivelse: Utvikling av en detaljert reisemålsbeskrivelse som skal fremheve de bærekraftige aspektene ved regionen og hvordan disse skal forvaltes.
2025:
- Utvikling av et rammeverk for destinasjonsledelse og lage en strategi for hele reisemål
- Analyse av attraksjoner, kulturarv og naturressurser i destinasjonen
- Utarbeide en kommunikasjonsstrategi for bærekraft
- Gjesteundersøkelse, medlemsundersøkelse og innbyggerundersøkelse: Data samles inn gjennom undersøkelser for å kartlegge holdninger og behov i forhold til bærekraftig reiseliv.
- Risikoanalyse og etablering av beredskapsgruppe: En risikoanalyse gjennomføres for å identifisere utfordringer, og en beredskapsgruppe etableres.
- Engasjere lokal reiselivsnæring til samarbeid: Lokale aktører involveres i arbeidet med strategiarbeid, produktutvikling og miljøpraksis.
2026:
- Rapportere under 31 kriterier / 100 indikatorer i bærekraftsportalen for Innovasjon Norge
- Kontrollbesøk og vurdering av reisemålet
- Initiere en ny prosjektplan for re-sertifisering: Etter sertifisering, utvikles en plan for re-sertifisering for å opprettholde bærekraftsstatusen.
- Gjennomføre re-sertifiseringsprosessen: Re-sertifisering fullføres for å sikre at regionen opprettholder sine bærekraftsmål.